Säkerhetskultur – ett recept för framtidens arbetsliv?

1
1221

Säkerhet är verkligen ett aktuellt ord. Bara förra veckan var jag engagerad i flera sådana diskussioner. På måndag hade vi på Arbetsvetenskap i Luleå besök av EHSS (Ergonomi & Human Factor sällskapet Sverige). De höll sitt årsmöte hos oss och vi bjöd på några föreläsningar om allt från hållbarhetsperspektiv i Kirunas stadsomvandling till säkerhet i kontrollrum. Jag pratade om ojämställdhet, organisationsförändringar och psykosociala arbetsmiljöer och hur detta påverkar möjligheter att skapa säker produktion och organisation.

Detta tema fortsatte jag med på tisdagen under mitt inledningsanförande på SSGs säkerhetskonferens i Stockholm. Massa- och pappersbranschens företag och organisationer diskuterade säkerhetskultur och arbetsmiljöarbete. Att arbetsorganisation har en stor betydelse för arbetsmiljön och säkerheten var också tydligt på onsdagen då var jag på Arbetsmiljöverkets insynsråd och lyssnade på statistik som visade hur den växande bemanningsbranschen uppvisar tråkiga siffror när det gäller arbetsolyckor och arbetsskador. Är det tillfälliga siffror eller en signal om ett förändrat arbetsliv? Diskussionen om framtidens arbetsliv fortsatte i torsdags på arbetsmöte hemma på Arbetsvetenskap. Det ser ut som om vi får en allt äldre befolkning och tillsammans med kraven att fler ska arbeta mer och längre måste nya krav på än bättre och säkrare arbetsmiljöer ställas. Annars finns risk att vi kommer att se ett tudelat arbetsliv med ökade skillnader mellan de som har stabil, bra och säker arbetsmiljö och de som inte har inte har lika ordnade förhållanden. Veckan avslutades med att jag på fredag fick jag höra talas om ett intressant utvecklingsprojekt i Luleå kommun, ”Rena byggen”, ett projekt som försöker förebygga både problem med svartjobb och problem med dålig arbetsmiljö och säkerhet. Det hänger ibland ihop. Om man fuskar med skatter eller anställningsvillkor så hänger kanske arbetsmiljöproblem med? Och vice versa. Vi får hoppas att satsningen i Luleå ger resultat.

Det känns uppfriskande att säkerhet och säkerhetskultur åter diskuteras. Den diskussionen har legat lågt ett tag. Även om det inte handlar om problem med svartjobb finns risk att arbetsmiljöfrågorna lätt hamnar mellan stolarna. Olycksfallsstatistiken talar sitt tydliga språk. Arbetsolyckor, arbetssjukdomar och arbetsskador får inte bli något som vi accepterar.

1 COMMENT

  1. När det gäller säkerhet inom byggbranschen så finns det en dimension till som är viktig. Branschen har inte genomgått den industrialiseringsprocess som t ex bildindustrin har vilket resulterar i en produktion som är ineffektiv och för med sig skador för både människor och materia. Byggbranschen har inte de marginaler som vi tror att de har. Bostäder kostar skjortan men det beror mycket på att produktionen är full av skador, juridiska kostnader, förseningar och liknande. Detta innefattar även problem vad gäller arbetsmiljön. Så samverkan mellan industriell ekonomi och andra beteendevetenskapliga områden kunde vara intressant. Staten vet det här, byggcheferna vet det också men det är svårt att vända skutan men kanske samverkan mellan forskning och företag kunde vara läge för nu. Det är bara fraktkostnaderna som ligger i vägen för en import som skulle kunna slå ut skandinavisk byggindustri.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.