Årets avhandling 2022

0
62

Forum för arbetslivsforsknings pris för bästa avhandling 2022 inom forskningsområdet arbetsliv och arbetsmiljö tilldelas Rasmus Ahlstrand för sin avhandling ”Structures of subcontracting: Work organisation, control, and labour in the Swedish building sector” 

Motivering

Denna avhandling är en etnografisk studie av det komplexa systemet av underleverantörer i byggbranschen. Studien bygger på intervjuer och deltagande observationer från två byggföretag och Ahlstrand visar hur olika strategier används för att öka den organisatoriska flexibiliteten, bland dessa det han kallar ”maskerad bemanning”, som egentligen innebär en form av intern kontraktering. Ahlstrand visar hur detta påverkar styrning och kontroll av arbetet. 

Detta är en gedigen avhandling som teoretiskt utgår från arbetsvetenskapliga, sociologiska och marxistiska perspektiv. Studien är välskriven, och bidrar både empiriskt och teoretiskt till den sociologiska arbetslivsforskningen. Den visar också på den stora potential som finns i att etnografiskt studera arbetsplatser och organisationer. Avhandlingen har också hög samhällsrelevans i sin granskning av förändringar på svensk arbetsmarknad i ljuset av en alltmer flexibel kapitalism och en global arbetsmarknad, och genom att peka på dessa förändringars implikationer för den svenska modellen. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.