Dialog på arbetsplatsen är inget slöseri (bloggdiskussion med Jan och Lena)

0
895

På senare tid har jag stött på flera tidningsartiklar och insändare om en tilltagande stress i arbetslivet. I dagens Göteborgs-Posten (2010-12-06) finns ett  uppslag på temat ”Arbetstempot är en hälsofara” som beskriver hur övertid tillämpas regelbundet och hur medarbetare görs individuellt ansvariga för att hantera ständigt inkommande arbetsuppgifter, t ex i form av elektroniska ärendehanteringssystem. Orsakerna till stress och hård arbetsbelastning kan vara många; från underbemanning, illa fungerande rutiner eller ojämn arbetsbelastning. Även lösningarna på problemen kan vara mångskiftande och det finns inte utrymme här för att gå igenom dem alla. En viktig grund för att det skall gå att lösa problemen, oavsett vilka dessa är, är att det finns en fortlöpande dialog på arbetsplatsen mellan chefer och medarbetare. Utan en fungerande dialog uppstår såsom i fallet med Posten, uppstår en känsla av maktlöshet hos de anställda och de intentioner från ledningen som finns når inte fram.

På många arbetsplatser går det inte att effektivisera verksamheten genom att arbeta hårdare då arbetstempot redan är högt uppdrivet och där ytterligare ökningar snarast kan leda till motsatt resultat. Det är på samma sätt som att en idrottsutövare som håller på att få en stressfraktur behöver minska på träningsmängden för att kunna prestera bättre.

Många arbetsplatser har ökat sin effektivitet genom okonventionella lösningar som sextimmarsdag i tvåskift, att fredagar avsätts för kompetensutveckling och interna aktiviteter. Dessa lösningar hade inte varit möjliga utan en bra dialog. Organisationsutveckling kräver lärande, lärande kräver dialog och reflektion, dialog och reflektion kräver att man stannar upp med löpande arbete och avsätter tid.

Ett förslag till alla som har ledaruppdrag på högre nivåer i stora organisationer: Frigör en vecka i januari och ägna denna enbart åt att vara ute på olika arbetsplatser och lyssna och diskutera med olika medarbetare. Jag lovar att detta kommer att leda till ny kunskap, förståelse och till ett mer kreativt ledningsarbete under resten av året.

Stefan Tengblad

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.