Släpp fångarna loss det är vår! (ang Grekland)

0
776

Så godtogs det grekiska räddningspaketet. Som oftast är i sådana här sammanhang har myntet två sidor. Dels att Grekland inte har fört en ansvarsfull ekonomisk politik och att ett sådant räddningspaket kommer att skapa mycket frustration framöver både i Europa och inte minst i Grekland. Men också att krisen sätter fingret på problem med hela Euro-projektet. Grekland har helt enkelt fått en för stark valuta i förhållande till den egna ekonomins styrka och konkurrenskraft och kommer att få mycket svårt att betala tillbaka de stora skulderna särskilt om landet inte kan stärka sin konkurrenskraft genom en devalvering. Euron har bidragit till en hög inflation och att grekerna har byggt sitt välstånd genom att sälja allt dyrare tjänster till varandra utan att valutans värde har justerats tillföljd av inflationen.

Att sätta landet på en svältkur samtidigt som det grundläggande problemet med låg konkurrenskraft inte hanteras är en kortsiktig lösning. För att Grekland skall kunna betala av sina skulder behöver omvärlden köpa grekiska produkter. Handen på hjärtat: vad handlar du från Grekland förutom badsemestrar?

För att lösa situationen behövs ett räddningspaket i form av nedskrivningar av lån och ekonomisk hjälp från EU-länderna samtidigt som Grekland lämnar valutaunionen.

En lärdom från den grekiska krisen är att det är vanskligt att låta länder med olika ekonomisk konkurrenskraft och politisk kultur dela valuta.

Stefan Tengblad

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.