Nyhetsbrev oktober 2020

0
339

Bäste arbetslivsforskare!

Här kommer ett informationsbrev från Forum för arbetslivsforskning i Sverige (FALF) som är ett nationellt nätverk för forskare inom arbetsvetenskap, arbetslivs- och arbetsmiljöforskning, samtnärliggande områden. Kontinuerlig information om FALF sprids framförallt via webbplatsen www.falf.se, Twitter och Facebook. Du får detta mail eftersom du finns med på FALFs sändlista. Om du inte vill vara med på sändlistan i fortsättningen kan du meddela det genom att svara på detta mail. Du får gärna föreslå fler arbetslivsforskare som får del av våra utskick.

FALF 2020 blev digital förkonferens

Årets FALF-konferens organiserades av Mälardalens högskola i Västerås. På grund av Coronaepidemin beslöt konferensarrangören och FALFs styrelse att skjuta upp den stora konferensen till 14-16 juni 2021 och att istället organisera en kortare endagskonferens den 16 juni 2020. Konferensen var uppskattad och bjöd bl.a. på levande musik i pauserna.

Nationella forskarskolan

FALF har organiserat forskarskolor med kurser i arbetsvetenskap i flera omgångar. Kurserna är kostnadsfria för deltagarna och forskarskolan bidrar även med ersättning för resor och uppehälle. Den tredje omgången av FALF:s nationella forskarskola i arbetsvetenskap inleddes hösten 2018 på Malmö universitet. Under 2019 fortsatte den med en kurs på Mälardalens högskola och en på Karlstads universitet. Kurserna som var planerade till våren och hösten 2020 fick skjutas upp pga. Coronaepidemin. Återstående kurser i forskarskolan ser därför ut som följer:

  • VT 2021 organiseras kursen Digi MTOS – Det digitala mötet mellan Människa, Teknik, Organisation och Samhälle på Lunds universitet. Den lyfter fram tekniken och mötet med den i våra studier av arbete och arbetsmiljö. Kurstillfällena ligger under april och maj 2021. Sista dag för anmälan är 2021-03-15. För mer information och anmälan, se FALF:s hemsida.
  • HT 2021 organiseras kursen Planering och projektering av nya arbetsmiljöer på KTH
  • VT 2022 organiseras kursen Yrken och professioner i det moderna arbetslivet på Luleå tekniska universitet. 

Nominera 2020 års bästa avhandling!

Nu kan du nominera 2020 års avhandling i Sverige inom forskningsområdet arbetsliv och arbetsmiljö. Priset är instiftat av Arbetsmiljöhögskolan vid Lunds universitet. Vinnaren får ta emot utmärkelsen Bästa avhandling och 10 000 kronor på den arbetslivskonferens som Forum för arbetslivsforskning (FALF) arrangerar i Västerås 14-16 juni 2021. Juryn utgörs av FALF:s styrelse som bedömer nominerade avhandlingar utifrån tre kriterier:

  • Relevans för forskningsområdet arbetsliv och arbetsmiljö
  • Vetenskaplig kvalitet
  • Originalitet, tillämpbarhet och samhällsnytta

Detaljer om vem som kan nominera och nomineras samt hur man gör finns på FALFs hemsida. Deadline för nomineringar: 5 februari 2021.

Doktorandnätverk: ny ordförande och utveckling av hemsidan

Sedan några år tillbaka har FALF ett doktorandnätverk. Nätverkets ordförande sitter med i FALFs styrelse som doktorandrepresentant, vilket är något vi värdesätter högt. Nätverket brukar mötas på FALF-konferenserna. På mötet detta år valdes Åsa Bergman Brun, Högskolan Dalarna, till ny ordförande efter den avgående Monika Kaltenbrunner Nykvist. Nytt för i år är även att vi utvecklar en doktorandsida på FALFs hemsida där information om forskarskolan och annat av relevans för doktorander kommer finnas. Om du som är doktorand är intresserad av att delta kan du kontakta Åsa Bergman Brun asu@du.se

Tidskrifter 

FALF stödjer flera tidskrifter av relevans för fältet. Arbetsmarknad & Arbetsliv ingår i FALF- medlemskapet och publicerar över fyra digitala nummer per år samt en samlingsvolym i pappersformat i slutet av varje år. Arbetsliv i Omvandling är en vetenskaplig refereegranskad skriftserie som ges ut av Arbetsmiljöhögskolan vid Lunds universitet i samarbete med FALF, Malmö universitet och SLU Alnarp. Båda dessa tidskrifter samt Arbete & Hälsa och Nordic Journal of Working Life Studies finns länkade på FALFs hemsida.

Är du medlem i FALF?

För att FALF ska kunna fungera behöver vi medlemmar. Medlemskap kostar 400 kr per år och innebär att du:

  • stödjer svensk arbetslivsforskning genom den årliga FALF-konferensen, forskarskolor, uppmärksammandet av bra avhandlingar och övriga publikationer, hemsidan och mycket annat. 
  • blir prenumerant på tidskriften Arbetsmarknad & Arbetsliv och därmed får en årsbok med alla artiklar som publicerats under året. 
  • får tillgång till Arbline, en tvärvetenskaplig litteraturdatabas med inriktning på arbetsliv.

Det lättaste sättet att bli medlem är att delta i FALF-konferensen eftersom medlemskapets är inbakat i konferensavgiften. Du kan även bli medlem via www.falf.se Om du har önskemål eller synpunkter på FALF och arbetet med FALF får du gärna kontakta någon av oss i styrelsen!

/Styrelsen

Carin Håkansta, Karlstads universitet och Karolinska universitetet, ordförande carin.hakansta@kau.se

Leif Berglund, Luleå tekniska universitet, kassör leif.berglund@ltu.se

Åsa Bergman Brun, Högskolan Dalarna, doktorandrepresentant asu@du.se

Tina Forsberg, Högskolan Dalarna tfo@du.se

Gunnar Gillberg, Göteborgs universitet, gunnar.gillberg@av.gu.se

Johanna Persson, Lunds universitet, johanna.persson@design.lth.se

Christian Ståhl, Linköpings universitet, christian.stahl@liu.se

Susanna Toivanen, Mälardalens Högskola, susanna.toivanen@mdh.se

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.