Ny bok: Lean i arbetslivet – OBS! Bok-release 15/8

1
1348

Välkomna till bokrelease!

När: Torsdag 18 augusti kl. 15-17

Var: Scandic Grand Central hotell, Kungsgatan 70 (alltså mycket nära Stockholms Centralstation). Liber bjuder på vin och tilltugg.

Bokreleasen är ett öppet seminarium. Bjud gärna intresserade personer! Anmäl ditt deltagande till Per Sederblad, via mail (per.sederblad@mah.se) eller tel/SMS 070-2694603.

Lean i arbetslivet (Liber)

Redaktör: Per Sederblad

Hur kan det komma sig att idéer från japansk bilindustri får en så stor spridning i Norden inom så vitt skilda verksamheter som sjukvård, administration och gruvindustri? Ett svar som ges i denna bok är att idéerna har anpassats till västerländska samhällen genom begreppet lean produktion som lanserades vid 1990-talets början. Efter millennieskiftet kom en ny våg av lean, med olika tolkningar av begreppet och med spridning till allt fler verksamheter.

Boken vänder sig till såväl studenter med grundläggande kunskaper om arbetslivet, som till arbetslivsforskare och andra aktörer inom arbetslivet. Lean är ett omdiskuterat begrepp i den svenska samhällsdebatten och den här boken ger en mångfasetterad bild, genom att ett stort antal forskare redovisar resultaten av konkreta studier av olika arbetsplatser i Sverige, Norge och Danmark. Forskarna utgår från olika teoretiska perspektiv, och gör såväl positiva som negativa tolkningar av lean och dess tillämpningar.

Här framträder konturerna av en nordisk variant av lean, där forskare konstruktivt bidrar till utvecklingen av arbetsplatserna genom interaktiv forskning, i samverkan med ledning, fackliga organisationer och de anställda. Boken ger intressanta exempel på nya sätt att bedriva arbetslivsforskning och det finns både vägledning och inspiration att hämta från de forskningsresultat som presenteras.

Boken kan beställas via Libers hemsida, www.liber.se

A4_LeanArbetslivet_Print (2)

Boken är framtagen av FALF-nätverket för forskning om Lean produktion och japanska produktionssystem i Sverige. Nätverket har finansiering från FORTE (f.d. FAS) och är ett nationellt forskarnätverk som bildades vid FALFs årliga nationella forskningskonferens 2010 i Malmö. Vårt gemensamma intresse är forskning om tillämpningen av japanska och amerikanska produktionssystem, framför allt lean produktion, i Sverige. Nätverket har ca fyra nätverksträffar per år och inkluderar såväl disputerade som doktorander från hela landet. Vi har gett ut en antologi på svenska och arrangerar även ”leanspår” vid nationella och internationella konferenser samt planerar en special issue i en internationall tidskrift. Nätverket koordineras av Per Sederblad (Malmö) och Lena Abrahamsson (LTU).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.