Minns du?

3
1429

Minns du Time Based Management (TBM)? Alla företag som inte tillämpade TBM skulle snart komma att gå under. Vad som gick under var TBM.

Minns du Business Process Reengineering (BPR)? Alla företag som inte tillämpade BPR skulle snart komma att gå under. Vad som gick under var BPR.

Minns du Service Management (SM)? Alla företag som inte tillämpade SM skulle snart komma att gå under. Vad som gick under var SM.

Minns du Management by Objectives (MBO)? Alla företag som inte tillämpade MBO skulle snart komma att gå under. Vad som gick under var MBO.

Minns du Fractal Factory (FF) eller Anthropocentric Systems (AS)? Nej, inte många gör det.

Minns du taylorismen eller scientific management? Ja, säkerligen. Den har dödförklarats många gånger, men dessa rykten har alltid visat sig vara överdrivna. Den återuppstår ständigt i nya förklädnader. Den senaste kallas lean.

Minns du Metod Tid Mätning (MTM), en taylorisminspirerad specialitet? Kanske inte, men den har återuppstått i kompisskap med lean. Det är lätt att bli nostalgisk.

 

3 COMMENTS

  1. Om man upprepar en felaktighet tillräckligt många gånger blir den sann. åtminstone i sina konsekvenser.

    Lean framställs idag av både forskare som praktiker som en fortsättning av taylorism. Jag förstår inte hur man kan komma till den slutsatsen eftersom lean, enligt upphovsmannen Ohno egna beskrvning, är ett decentraliserat sätt styra verksamheten på.
    Lean har tvärtemot vad som påstås starka kopplingar till socioteknik eftersom man utgår från teknologin (visuell styrning och ”jidoka”), skapar sammanhängande arbetspaket, arbetar i team, har variation i arbetsuppgifterna och tillämpar självstyrningen.

    Att det är en hel del charlataner i farten, och säljer hokus-pokus, under namnet lean, är bara vad man kan förvänta sig när få förstår innebörden i en ny företeelse.

    • Jag kan inte hitta något i artikeln som indikerar lean. Låter som någon form av klassisk reduktionistiskt tänkande (orderstyrning, målstyrning, processtyrning) som man packat om under namnet lean. Påminner om kommunistländernas vana att kalla sig demokratiska.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.