Lyxfällan/Skuldkrisen: Vem mer behöver ta sitt ansvar?

0
352

Igår såg jag med växande irritation på Lyxfällan. Istället för den vanliga frustrationen över hur illa personer kan sköta sin privatekonomi och hur ansvarslöst kreditinstitutioner vräker pengar på denna typ av personer, blev irriterad på själva skuldsaneringsarbetet bedrevs. Personerna ifråga fick sälja sin bil, sommartorp och lösöre. Kvar var över 300.000 kronor i inblanco-skulder. Att betala av dessa skulder tar säkert minst ett decennium av gnetande utan att personerna ifråga kan unna sig något än de allra nödvändigaste. Undrar just hur förhållandet kommer att se ut om fem år? De enda som tycks vara vinnare på detta förfarande är de kreditinstitutioner som oansvarigt vräkt ut pengar till personer som inte klarar att sköta sin ekonomi och som nu kan leva gott på straffräntor och i övrigt mycket höga räntor. Om det bara är låntagarna som straffas för sitt oansvariga beteende lär sig inte heller kreditgivarna att ta ansvar och då blir skuldkrisen mycket mer allvarlig och svår att reda ut.

Samma sak gäller för många länder, och inom EU Grekland i synnerhet. För ett knappt år sedan skrev jag i denna blogg Släpp fångarna loss det är vår! (ang. Grekland) (5 Maj), att Grekland borde lämna euro-samarbetet och samtidigt få en skuldnedskrivning eftersom den grekiska ekonomin inte har tillräcklig konkurrenskraft för att dela valuta med Tyskland med flera och att de skulder som finns är för stora för att kunna amorteras, i synnerhet om valutan är Euro. Tyvärr ser utvecklingen ut att gå detta håll: Greklands ekonomi försämras alltmer. Under 2010 som i de allra flesta länder var ett återhämtningsår med god tillväxt sjönk bruttnationalprodukten med 7% enligt The Economist (March 12). Arbetslösheten som nu stiger kraftigt uppgick till 15% december, medan 10-årsräntan stigit till nästan 13%. Bytesbalansen och budgetunderskottet visar på fortsatt underskott på flera hundra miljarder kronor. Med allt högre räntor och arbetslöshet framstår ambitionen att Grekland skall kunna betala tillbaka sina skulder som allt mer orimlig.

Mitt råd till regeringen och Anders Borg är att vägra vara med på fler stödpaket till Grekland för att ”lugna kapitalmarknaden”, men var gärna med i ett skuldavskrivningspaket där bankerna (huvudsakligen tyska och franska) får ta huvudsmällen. Då får dessa också lära sig att undvika att ta ansvarslösa risker. Kommer inte Grekland undan för enkelt genom en skuldavskrivning? Kanske det, men låna inte ut mer pengar till Grekland efter skuldavskrivningen, det är som att bjuda en alkoholist på en sup.

 

Stefan Tengblad

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.