Min kollega Margareta Oudhuis vid Högskolan i Borås berättade om ett seminarium med en rekryteringsansvarig på ett ledande bemanningsföretag som framhöll att ”talang” numera används som det viktigaste rekryteringskriteriet. Margareta framhöll att hon tyckte detta begrepp var otydligt och att det säger lite om vad kandidater i fråga faktiskt kan. Risken finns ju att detta begrepp kan användas som argument för att anställa någon på rätt lösa grunder, ungefär som att det ofta anställs personer därför att de ”verkar duktiga”. Jag tänkte nog att detta måste ha varit en tillfällighet fenomen, men senare samma dag hörde jag Volvos avgående VD Leif Johansson på nyheterna säga att han har varit privilegierad eftersom han har haft möjlighet att jobba med så många talangfulla människor på Volvo. Man skall förstås inte märka ord men det går att tolka uttalandet som att dessa människor på Volvo inte är fullt ut kompetenta för sina jobb, men kan bli detta med tiden om deras talang tas tillvara på ett bra sätt. Och om talangfull blir utslagsgivande så har personer som Leif Johansson svårt att få något jobb i framtiden, för hur duktigt han är som VD så kan man knappast se honom som en talang, på samma sätt som att det var rätt många år sedan det gick att påstå att Zlatan var en fotbollstalang. En talang bör rimligtvis vara ung och oetablerad, annars har personen ifråga förspillt eller realiserat sin talang. Personer över 45 år skall kanske inte göra sig besväret att försöka byta jobb?, det kan ju alltid finns någon yngre och mer talangfull förmåga utan någon större erfarenhet att tillgå.
I Jusek-tidningen (nr 3 2011) som handlar om rekrytering blir huvudtemat ”lyckad talangjakt” vilket blev mitt tredje möte med talangbegreppet på två dagar. Inget ont om det som står i artiklarna, men någon problematisering av talangbegreppet görs inte. Däremot gör Per Örnéus, enhetschef på Utrikesdepartementet en problematisering av många arbetsgivares förmåga att värdesätta erfarenhet i detta nummer. Detta gäller enligt honom särskilt deras förmåga värdesätta arbete inom multilaterala organisationer såsom FN och världsbanken som han framhåller är fantastiskt kompetensutvecklande. Han fortsätter ”tyvärr förstår inte alla arbetsgivare vilken merit det är. Det tror att det är kompetensutveckling att sitta på en kursgård utanför Stockholm och käka räkor.”
Hur råda bot på detta problem? Här kommer ett förslag till lösning:
1000 rekryterare sökes
Arbetsplats: På företag och förvaltningar över hela konungariket Sverige
Arbetsuppgifter: Att rekrytera medarbetare till olika slags befattningar baserat på fallenhet, kompetens och förmåga i syfte att skapa organisatorisk konkurrenskraft och samhälleligt välstånd.
Kvalifikationer: Kunna värdera och värdesätta kompetens och förmåga i en meritokratisk rekryteringspraktik
Tillträde: Omedelbart