Kollektivavtalet – det är jag

2
828

När vi röjde på vinden hittade vi en bok som heter Facklig humor. Hela min familj har alltid varit fackligt aktiv och jag har växt upp i en sådan tradition, något som starkt präglar mig fortfarande. Jag har till exempel svårt att äta på restauranger eller handla i affärer som inte har kollektivavtal. (Man kan enkelt kolla hur det ligger till med den saken på www.schysstavillkor.se.) I alla fall: Facklig humor – när jag tar i boken känner mina händer igen den från min barndom och jag minns de förunderliga svartvita illustrationerna. Det var min farfars bok, han som kallades ”Bolsjeviken på Sågbacke” för att han försökte – och lyckades – bilda fackförening på bruket.

När jag nu läser boken igen är den häpnadsväckande aktuell. Den består av historier som var humoristiska i början av 1940-talet och som borde vara helt förlegade idag. Men tyvärr tycks mig många av dem bli allt mer betecknande för dagens arbetsliv. Ta den här till exempel:

”Arbetarna vid Johnssons bageri i V-vik har anslutit sig till Livsmedelarbetareförbundet och erhållit förbundets medgivande att inleda avtalsförhandlingar. Johnsson, som tillhör den gamla stammen arbetsgivare, har lite svårt att förstå vad ett avtal är och vad som är meningen med detsamma. Förhandlingarna leder därför inte till något resultat och förbundet sänder en ombudsman till platsen för att resonera med Johnsson.

Johnsson: Si de papper jag fått av gubbarna begriper jag mej inte på. Kollektivavtal säjer di, men vem begriper va de ä?

Ombudsmannen: Jo, ser Johnsson, ett kollektivavtal det är ett instrument, som man numera allmänt använder för att reglera arbets- och lönevillkoren, som föreskriver hur lång arbetstiden skall vara, vilken lön som skall utgå, hur lång semester arbetarna skall ha o.s.v.

Johnsson: Jaså, han säjer dä, han från Stockholm. Ett instrument, som talar om va gubbarna ska ha i lön, hur länge di ska arbeta å sådant. Då ska jag säja han, att då har jag varit kollektivavtal i tretti år, å dä tänker jag å fortsätta med. Så han kan åka hem han ombudsman å hälsa dem från mej, att jag behöver inget sånt där instrument.”

Det tycks mig som att åtskilliga bidragsberoende arbetsgivare idag tillhör samma gamla stam.

2 COMMENTS

  1. Helt rätt, det finns mycket som är aktuellt än idag och mycket som återaktualiseras.

    Vill dock påpeka att sidan http://www.schysstavillkor.se till viss del är en dimridå. T.ex. så har Berns salonger funnits med där samtidigt som de har kringgått både kollektivavtal och lagstiftning såsom LAS genom att dribbla runt med olika för ändamålet konstruerade bemanningsföretag (läs: bulvanföretag). Inte så värst schyssta villkor trots kollektivavtal dvs.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.