Faran med konsensuskulturer

1
1178

Jag har med stort intresse och en med dragning mot upprördhet läst Dennis Töllborgs självbiografiska roman Sorg 2.1- En nyttig idiot fabulerar. Förmodligen känner ni till att Dennis är professor i rättsvetenskap vid Handelshögskolan vid Göteborgs universitet och har förekommit i många sammanhang kring frågor som åsiktsregistrering, Göteborgskravallerna och polisens hantering av granskning av sin egen verksamhet.

Sverige beskrivs i många sammanhang, särskilt i internationella jämförelser som ett öppet, demokratiskt och okorrumperat samhälle. I Sorg ges en helt annan bild, med hycklande politiker, korrumperade jurister och inkompetenta och arroganta poliser. Det återkommande temat är i boken är att de som har makt inte vill bli granskade, att de är beredda att betala för att få tyst på kritik och yrkesutövare på olika nivåer blundar för oegentligheter i syfte att inte dra på sig ilska och för att erhålla belöningar. Töllborg som mer bryr sig om vad som är rätt och hedersamt snarare än vad som är taktiskt och opportunt och visar prov på en osviklig förmåga att göra sig obekväm för politiker (särskilt S-märkta sådana!), höga jurister och polisbefäl. Kritiken är hård inte bara mot dessa utan även mot alla som av feghet och opportunism väljer att inte engagera sig för det rätta.

Sverige beskrivs ofta som en konsensuskultur som innebär att vi strävar efter att komma överens och att undvika konflikter. Konsensuskulturen gör att vi gärna vill sköta oss för att inte dra på oss våra medmänniskors missnöje men den också leda till att normsystem kan urgröpas ifall de med makt inte agerar moraliskt. De misshälligheter som uppdagats i Göteborgs kommun utgör ett exempel på hur den än gång skötsamma Göteborgsandan på många håll ersatts med en mygelkultur. Dennis redogör för många fler exempel i sin bok.

Dennis förefaller att ha fått betala ett högt pris för sin rakrygdhet (finns detta ord?), men som ordspråken säger så är in ”the long run are we all dead” och det ända som inte går att förändra är ”domen över en död man”. Dennis eftermäle blir nog mer positivt än för alla de som föredrog materiella fördelar och makt före att göra det rätta i de episoder som beskrivs i boken.

Boken Sorg går att ladda ned gratis på hemsidan:  http://www.blankettbanken.se/stellabianca Royalty kan betalas om läsaren har haft behållning av boken. Det kommer jag att göra!

Stefan Tengblad

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.