Bästa avhandling 2018

0
594

Vid årets FALF-konferens 10-12 juni, i regi av Linköpings universitet, tilldelades Arbetsmiljöhögskolans i Lund pris för bästa avhandling i Sverige 2018 inom forskningsområdet arbetsliv och arbetsmiljö Karin Lundgren-Kownacki, Ergonomi och aerosolteknik, LTH för avhandlingen ”The HEAT is on – Evaluation of workplace heat stress under a changing climate”.

Årets pristagare Karin Lundgren-Kownacki tillsammans med prisutdelare Per Lindberg (vänster) från FALFs styrelse och Calle Rosengren (höger), föreståndare för Arbetsmiljöhögskolan vid Lunds universitet.

Juryns motivering:

”Med sällsynt god timing uppmärksammar och beforskar författaren ett globalt problem som redan är en realitet med uppenbar risk att förvärras i intensitet och utbredning: kli­matförändringars påverkan på hälsa och arbetsliv.

Avhandlingen gör med ett antal olika studiedesigns en bred analys av hur ökad värme på grund av ett förändrat klimat kom­mer att påverka arbetares hälsa och produktivitet.

Forskningsfrågorna besvaras med ett tvärvetenskapligt angreppssätt med datainsamling inom- och utomhus, applikation och utvärdering av fysiologiska beräkningsmodeller för värmebelastning, experimentella simuleringar i klimatkammare, totalbedömning av de parametrar som påverkar männis­kans värmebalans samt inkludering av aspekter kring mänskliga rättigheter.

Avhandlingen har dessutom ett holistiskt tillvägagångssätt när åtgärder analyserats och där hållbara och regionspecifika lösningar lyfts fram för att säkerställa att lösningar för utsatta arbetstagare innehåller lokalt lämplig teknik.

Ett tydligt resultat av avhandlingen är tillämpningen av en fysiologisk beräkningsmodell för att uppskatta och förutspå produktivitetsförsämring på grund av värmeexponering. Detta är en samhällskostnad som inte inkluderats i kända ekonomiska analyser och rapporter om klimatförändringarnas påverkan på ekonomin.

Avhandlingen kombinerar hög vetenskaplig kvalitet med samhällelig relevans, speglar nyttan av tvärdisciplinärt samarbete och är dessutom mycket välskriven.”

Ett särskilt hedersomnämnande gick till Jayeon Lindellee, Lunds universitet med avhandlingen “Beyond Retrenchment. The Multi-Pillarization of Unemployment Provision in Sweden.”

Per Lindberg, juryns ordförande

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.