När jag började som doktorand i början av 1990-talet var en viktig anledning till tillkomsten av det forskningsprogram som jag deltog i att Sverige hade så många framgångsrika storföretag. Sverige, tillsammans med Schweiz var då bäst i Europa med avseende på antal storföretag i förhållande till folkmängd. Den svenska företagsledarstilen byggde mycket på decentraliserat ansvar och förtroende och sågs av många som en konkurrensfördel. Farhågor restes i samband med fusionsplanerna mellan Renault och Volvo att detta skulle bli en olycklig kulturkrock och att franskt management inte var så välutvecklat.
Dessa farhågor kring det franska ledarskapets brister och förtjänsterna med de svenska tycks dock ha kommit rätt rejält på skam. I den senaste Fortune 500-listan (July 26, 2010) är bara fem företag svenska medan inte mindre än 33 kommer från Frankrike, vars företag också är betydligt större; hela 23 av dessa är större än det största svenska företaget (Volvo). Volvo är trots sin nationellt ledande position inte ens bland de 250 största i världen och bara nummer fem i Norden. Volvo kommer bara rätt högt på listan ”Top 50 Money Losers” (23) där den enda ”trösten” är att Renaults förlust var dubbelt så stor.
En slutsats av detta är att svenska företag bara utgör en närmast obetydlig del av den globala ekonomin och att listans etta Wal-Mart Stores omsätter betydligt mer på en månad än vad Volvo gör på ett år. Att styra globala företagskonglomerat med förtroende och decentraliserad ansvar är säkerligen inte enkelt.
Sverige lyckas dock bättre i den globala konkurrensen när det gäller nätspel (online-gaming). Enligt tidskriften The Economist (July 10- July 16) har Sverige knappt fyra procent av världens nätspelande, vilket innebär en total sjundeplats, efter bara USA, Japan, England, Italien, Tyskland och Frankrike. Undrar bara hur det skall tolkas att Sverige har blivit en stormakt på ”on-line gambling”; har vi några konkurrensfördelar härvidlag? Under alla omständigheter ser detta ut att vara ett bevis på att decennier av statligt monopol och reglering av spelsektorn inte lyckats lägga band på speldjävulen hos det svenska folket.
Stefan Tengblad